Hej!
Vi heter Pete och Anna Dannaeus-Bamforth och det är vi som driver Låsta Gårdshotell tillsammans med våra tre döttrar, och vår personal Anneli och Tobias.
Här lever vi nära djur och natur, så ekologiskt och miljövänligt som möjligt. Närheten till både naturen och stad gör att vårt liv är fyllt av något att göra – i lagom balans med tid för lantlig rofylld avkoppling.
Det här vill vi gärna dela med dig! Att möta nya människor och låta dem ta del av vårt paradis är det bästa med att driva hotell.
Som gäst hos oss ska du känna dig välkommen, som en kär vän. Vi är också måna om att alla ska kunna bo hos oss, oavsett funktionsnedsättning eller allergier.
Min fru Anna är född och uppvuxen i Strängnäs, själv kommer jag från Yorkshire in the UK. Just nu njuter vi av att jobba på hemmaplan, vi tycker det är otroligt roligt med alla fantastiska gäster från Sveriges, Europas och faktiskt världens alla hörn. Vi värnar om vår stad och ort och uppskattar när våra gäster ställer frågor och vi får komma med tips på allt från vad man kan göra till var de kan äta i Strängnäs med omnejd.
Det våra gäster säger är speciellt med vårt boende är att det är väldigt lugnt, rogivande och fridfullt. De uppskattar utsikten över fälten, att hälsa på djuren, de pinfärska gröna, bruna, rosa och beige äggen på morgonen från våra egna höns. Många ser och uppskattar alla små detaljer och de känner sig ofta som ”hemma”. Många uppskattar också vårt ”tänk” då det gäller hållbarhet och de ekologiska, lyxiga hygienprodukterna i badrummen och frukosten där det mesta är både ekologiskt och närproducerat.
Vi tycker själva att vi bor helt perfekt! Det är lugnt och skönt och väldigt tyst! Det är på landet med allt vad det innebär i form av nära till natur, djur (både vilda och tama) och öppet landskap. På vintern ser du en fantastisk stjärnhimmel klara kvällar och nätter. Det finns skogar, sjöar, åkrar och ängsmark in på knuten. Men vi uppskattar också närheten till både större och lite mindre städer så som Eskilstuna, Stockholm, Uppsala och Västerås, som alla ligger alla inom en timmes bilfärd från Låsta. På ännu närmare håll (5–15 minuter) har vi charmiga Strängnäs och Mariefred båda med sin småstadscharm precis in vid Mälaren.
Låsta Gårdshotell startades år 2008 av familjen Wetterberg men drivs idag av oss; familjen Dannaeus-Bamforth. Vi bor själva i mangårdsbyggnaden på Låsta Säteri, en gård från 1600-talet, som i dag består av 12 hektar med både skog och betesmark.
Omtanke om såväl människor och djur som miljö genomsyrar allt vi gör. Därför är ekologi och hållbarhet våra ledord.
Låsta Gårdshotell är vårt paradis på jorden – ett paradis vi vill dela med dig!
Läs mer om Låstas historia här >
Våra utmärkelser
Det gläder oss mycket att så många gäster trivs hos oss på Låsta Gårdshotell. Vi arbetar ständigt med att utvecklas och tillmötesgå våra gästers önskemål. Därför uppskattar vi verkligen att du som bor hos oss berättar om din upplevelse.
Låsta Gårdshotell är certifierat av Swedish Welcome. Det är en organisation som säkerställer trygga val av boenden och upplevelser, med sikte på hållbar utveckling.
Vi har också fått en rad utmärkelser genom åren (se nedan). Dessutom har vi rankats som nummer tre på Expressens lista över Sveriges tio bästa gästgiverier, hotell och pensionat (juni 2015).
Vår filosofi
Miljö och hållbarhet är mycket viktigt för oss på Låsta Gårdshotell. Vi värnar om såväl människor och djur som natur och miljö, där vi vill lämna så litet avtryck som möjligt. Detta har gått som en röd tråd genom både byggnationen och driften av vårt hotell.
Vi har byggt med gedigna naturliga material med mycket trä. Den isolering vi har använt är miljövänlig och vi har dessutom isolerat extra mycket. Till uppvärmning har vi både bergvärme och solenergi.
Den el vi köper är miljömärkt och där så är möjligt väljer vi alltid lågenergilampor. Vi byter även ut övriga till sådana vartefter.
Vi köper lokalproducerat, ekologiskt eller miljömärkt så långt det är möjligt. Det gäller allt från frukostservering till tvätt- och städprodukter.
Vi strävar också efter en hög grad av självförsörjning, inom de områden där gården kan bidra. Det gäller till exempel ägg från egna höns och egentillverkad marmelad. Vi serverar också alltid eget vatten, med eller utan bubblor, för att minimera inköpen av flaskvatten.
Genom kreativa initiativ återvinner vi material från gårdens byggnader, för att skapa funktionella och personliga lösningar. Så har en björkstam blivit en mugghållare och gamla vagnshjul takkronor. Vackert nötta golvplankor får tjäna som sänggavlar och gamla fönster från gården har blivit speglar i rummen.
Matavfall tas om hand som föda till våra djur eller kompost.